הריון הוא לא זמן מתאים לעשות דיאטת הרזיה. גם נשים מלאות מאוד צריכות לעלות מספיק במשקל השווה למשקל העובר, שליה ומי השפיר. אישה המעוניינת לשמור על דיאטה בהריון כדאי שתעשה זאת בליווי דיאטנית מוסמכת, על מנת שתקבל את כל המרכיבים התזונתיים החשובים להתפתחות וגדילת העובר.
עליה קטנה מדי במשקל בתקופת ההריון יכולה להשפיעה על לידה מוקדמת, ומשקל תינוק נמוך בלידה.
נשים בעודף משקל ונשים מלאות שאינן משגיחות על דיאטה מאוזנת בתקופת ההריון – הן בעלות סיכוי גבוה להולדת תינוק גדול. לעובר גדול עלול להיווצר קושי לצאת דרך התעלה הווגינלית וגדל הסיכוי בצורך לניתוח קיסרי. נשים בעודף משקל הן בעלות סיכוי גבוה יותר לפתח סכרת הריונית, יתר לחץ דם, וסיכויים גבוהים יותר למומים מולדים בתינוק.
דיאטה בהריון וקבוצות המזון
כל דיאטה צריכה לכלול את קבוצות המזון הבאות:
- דגנים ומוצרי מאפה כגון לחם, אטריות, אורז. כ 6 – 11 מנות ליום.
- מזונות עשירים בשומנים שרובם בלתי רוויים כגון שמן, זיתים, אבוקדו, טחינה. 3 מנות ביום.
- מזונות עשירים בחלבונים כגון: עוף/בשר, דגים, ביצים, קטניות ומוצרי חלב. 2 – 3 מנות ממוצרי החלב ו 2 – 3 מנות מנות נוספות מקבוצת הבשר.
- ירקות. 3 מנות יומיות לפחות.
- פירות. 2 – 4 מנות ליום.
חשוב להקפיד על אכילה מגוונת הכוללת את כל קבוצות המזון. יש להימנע משתיית אלכוהול, עישון סיגריות, וצריכת סמים – כולם מזיקים לגדילת והתפתחות העובר. השימוש בממתיק אספרטיים נמצא בטוח לשימוש בהריון.
סידן בהריון
חשוב לכלול בדיאטה תזונה עשירה בסידן, שכן בתקופת ההריון דרישות הגוף לסידן עולה. הסידן הוא מינרל חיוני לגוף, בעיקר לצורך בנית העצמות והשניים. ללא סידן תחול בגוף הידלדלות קבועה במסת העצם לאורך שנים.
יש חשיבות רבה לצריכת סידן ככלל ובהריון בפרט כדי למנוע בעתיד את תהליך האוסטאופרוזיס – בריחת סידן מהעצם שמובילה לשבירת עצמות, מחלה הנפוצה בעיקר אצל נשים.
מזונות עשירים בסידן – כל מוצרי החלב כמו כן שקדים וסרדינים.
רשימת מזונות תורמי סידן
מ”ג סידן בכל 100 גרם מוצר.
קצובה מומלצת ביום: 1000 מ”ג בממוצע. (משתנה מעט לפי הגיל).
ברזל בהריון
נשים רבות חשות בחילה בשליש הראשון של ההריון ונמנעות מאכילת מאכלים שונים. יש נשים הנמנעות מאכילת דברים מתוקים, אחרות נמנעות מלאכול חמוץ, ואחרות אינן מסוגלות להריח או לאכול מוצרי בשר. מוצרי בשר הם המקור העיקרי לגוף לספיגת ברזל. נשים הנמנעות מאכילת מוצרי בשר, עלולות לסבול מירידה חדה בהמוגלובין, וכתוצאה מכך חשות חולשה, עייפות, ולעיתים חוסר תאבון.
בטבלה למטה מפורטים קבוצות מזון, ודוגמאות לפריטים בקבוצות אלו העשירים בברזל ויכולים לשמש תחליף לבשר ומוצריו. הברזל שאיננו מן החי, נספג בכמויות קטנות יותר לעומת ברזל מן החי, ועל מנת לעזור בספיגה, רצוי לאכול מזונות אלו יחד עם מזונות המכילים ויטמין C העוזרים לספיגת ברזל. בנוסף חשוב ליטול גם כדורי ברזל על פי המלצת הרופא, וביחד להעלות את רמת ההמוגלובין בדם.
יש להקפיד ליטול את כדורי הברזל לא בסמוך לתה, חלב, וביצים שהם מעכבים ספיגת ברזל. יש להמתין לפחות שעה לפני או אחרי אכילת מאכלים אלו, לפני נטילת כדורי הברזל. קיים בשוק כדור ברזל בשם PHERIPEL-3 , שייחודו בכך שאין צורך בהמתנה הנ”ל לגביו.
רשימת מזונות תורמי ברזל
מ”ג ברזל בכל 100 גרם מוצר.
חלבונים בהריון
חלבון הוא מצרך חשוב בדיאטה בתקופת ההריון. החלבון הינו אלמנט המשפיע על גדילה. החלבון נחוץ בעקבות העלייה בדרישה בתקופת ההריון הנובעת מהגדילה המהירה של העובר, גדילת הרחם, שליה, גדילה בנפח הדם, פלסמה וייצור הנוזל האמניותי – מי השפיר.
כמות החלבון המומלצת לאישה בהריון:
3 מנות או יותר של מוצרי חלב ו 2 מנות של מוצרי בשר או דגים. (150 גרם בערך)
מקורות לחלבון: חלב, יוגורט, גבינה, דגים, עופות, ביצים.
נוזלים בהריון
מים הם מרכיב חשוב בתקופת ההריון. כמות מאוזנת של נוזלים עוזרת במניעת עצירות בהריון, תופעה נפוצה אצל נשים הרות.
הנוזלים הם מקור לנוזלי הגוף, כמו: דם, לימפה, ומי השפיר כמובן. הכמות המומלצת ליום היא בין 8-6 כוסות נוזלים ליום. (1500-2000 מ”ל ליום).
מקורות טובים לצריכת נוזלים: מים, מיץ פירות, חלב. קפה ומוצרים המכילים קפאין כמו תה, קולה, קקאו, מומלץ לצרוך במינון נמוך, מכיוון שלקופאין יש השפעה על היצרות כלי הדם, שחלקם אחראיים על אספקת הדם לרחם. חשוב לזכור שבמצבים של התייבשות קיימת סכנה להיווצרות צירים מוקדמים ואפילו ללידה מוקדמת.
ויטמין C בהריון
מ”ג ויטמין C בכל 100 גרם מוצר.
קצובה מומלצת ביום: 35-100 מ”ג.