המלצת משרד הבריאות בכלל ורופאי הנשים בפרט היא שעל נשים ליטול חומצה פולית לפני הריון ובמהלכו. מחקרים רפואיים הוכיחו כי נטילת חומצה פולית כשלושה חודשים לפני ההריון ועד לסוף החודש השלישי להריון – מקטינה את הסיכוי שהעובר יסבול ממומים שונים בכ-50-70 אחוזים. מדובר בעיקר במומים הקשורים למערכת העצבים וכיום רוב הרופאים ממליצים ליטול חומצה זו גם עד ללידה.
מהי חומצה פולית ומהו תפקידה?
חומצה פולית היא חלק מקבוצת ויטמינים מסוג B, אשר מסייעים לאינזימים שונים בתאי גוף האדם לבצע את תפקידם כראוי, בעת תהליך עיבוד חומצות אמינו וחומצות הגרעין. שילוב של ויטמין B עם חומצה פולית ממלא תפקיד מרכזי במבנה התקין של כדוריות הדם ובשנים האחרונות אף נתגלה קשר בין רמתה של חומצת האמינו הומוציסטאין בדם לבין שכיחותן של מחלות לב. החומצה מורידה את רמת ההומוציסטאין בדם, אך כיום עדיין לא הוכח שירידה זו אכן מונעת את התפתחותן של מחלות הלב. חומצה פולית נחשבת ליעילה במניעת שבץ מוחי, במניעת ירידה ביכולת הקוגניטיבית ועוד.
מהו המינון המומלץ?
המינון המומלץ הוא של 0.4 מ”ג ליום לאדם בוגר אך גם יכול להגיע עד ל-5 מ”ג, זאת בהתאם להנחיות הרופא ולתוצאות בדיקות הדם של המטופלת. לכן חשוב מאוד להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי המינון המומלץ לך ולמצבך הרפואי.
בעת הריון רוב הרופאים ימליצו לך ליטול חומצה פולית כשלושה חודשים לפני ההריון ובחודש הרביעי להריון יבקשו ממך ליטול תכשיר משולב של ברזל וחומצה פולית, אותו עליך להמשיך לקחת עד כשישה שבועות לאחר הלידה. לאחר פרק זמן זה עליך להתייעץ עם רופא הנשים או המשפחה לגבי המשך נטילת התוסף.
האם ניתן למצוא חומצה פולית במזון?
אכן כן. חומצה פולית לנשים בהריון ניתן למצוא, בכמויות לא גדולות, בירקות כגון כרוב ניצנים, ברוקולי ואפונה. כמו כן ניתן למצוא אותה גם בחומוס, אורז חום, בננות, תפוזים, פירות, תמציות שמרים ועוד. חשוב להבין שתזונה עשירה בחומצה פולית איננה מחליפה את נטילת התוסף שרשם להן רופא הנשים ויש להתייעץ עמו במידה ובחרו להפסיק ליטול אותו.
האם חשוב ליטול חומצה פולית לפני הריון?
רופאים רבים ממליצים על נטילת התוסף באופן קבוע, ללא כל קשר להריון. חומצה זו מומלצת לנשים בגיל הפוריות, אשר לעתים לא מתכננות את ההריון מראש או לא משתמשות באמצעי מניעה.