אנדרופאוזה זה גיל המעבר אצל הגבר. מה שמכונה גם גיל העמידה, הוא שלב טבעי המתרחש לרוב סביב גיל 50 – ובא לידי ביטוי בירידה ברמות הטסטוסטרון ובתסמינים נוספים
ככל שגברים מתבגרים, הם עוברים שינוי ביולוגי טבעי, המכונה אנדרופאוזה, המכונה גם "מנופאוזה גברית". למרות שאינה מוכרת כמו מקבילתה הנשית (מנופאוזה גיל המעבר), אנדרופוזה יכולה להשפיע באופן משמעותי על חיי הגבר. במאמר זה, נחקור את היבטיה השונים של אנדרופוזה: ההגדרה, שלב הופעתה, שכיחותה, תסמינים, דרכי טיפול ועוד.
מה זה בעצם אנדרופאוזה?
אנדרופאוזה מתייחסת לירידה הדרגתית ברמות הטסטוסטרון אצל גברים מתבגרים. הטסטוסטרון, המיוצר באשכים, אחראי בין היתר לדחף המיני של הגבר וגם לייצור הזרע. ירידה ברמות ההורמון מלוות במגוון תסמינים פיזיים, רגשיים ופסיכולוגיים. בניגוד לגיל המעבר (המתרחש לרוב מאמצע שנות ה-40 עד אמצע שנות ה-50) אנדרופוזה היא תהליך הדרגתי יותר. מצב זה יכול להתחיל כבר בסוף שנות ה-30 או תחילת ה-40 – ולהימשך אל שנות חייו המאוחרות של הגבר. עם זאת, חשוב לציין שלא כל הגברים חווים תסמיני אנדרופאוזה באותה עוצמה או באותו זמן.
מה הם התסמינים של אנדרופאוזה?
הביטויים של אנדרופאוזה יכולים להשתנות מגבר לגבר. תסמינים גופניים נפוצים כוללים ירידה ברמות האנרגיה, ירידה במסת השריר, עלייה בשומן הגוף, ירידה בחשק המיני ובעיות זיקפה (אין אונות ואימפוטנציה). מבחינה רגשית, גברים עלולים לחוות ירידה במוטיבציה, עצבנות, שינויים במצב הרוח, חרדה מוגברת ואפילו דיכאון. ניתן להבחין גם בשינויים קוגניטיביים כגון קשיי זיכרון וריכוז מופחת. תסמינים נוספים הם: התקרחות ונשירת שיער, עייפות, ערמונית מוגדלת, ועוד.
שכיחות ונתונים סטטיסטיים
למרות שאנדרופוזה היא תהליך טבעי, קשה לספק נתונים סטטיסטיים מדויקים אודות שכיחות התופעה. זאת בשל הגדרות שונות וקריטריונים לאבחון בין מחקרים. יחד עם זאת, מחקרים מראים כי עד 30% מהגברים בשנות ה-50 לחייהם עשויים לחוות תסמינים הקשורים לאנדרופוזה. מספר זה גדל ליותר מ-50% עבור גברים בשנות ה-60 לחייהם. חשוב לציין שמספרים אלו משוערים ויכולים להשתנות בהתאם לאוכלוסייה הנחקרת.
איך מתמודדים עם התסמינים?
למרבה המזל, ישנן מספר שיטות טיפול זמינות כדי לסייע לגברים לנהל את תסמיני האנדרופאוזה ביעילות.
- ראשית, אימוץ הרגלי חיים בריאים, כגון: פעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת ושינה טובה. כל אלה יכולים להשפיע לטובה על רמות ההורמונים והבריאות הכללית.
- בנוסף, כדאי לשלב טכניקות לניהול מתחים. כמו: מדיטציה, יוגה או עיסוק בתחביבים הגורמים להנאה ורגיעה.
- ניתן לטפל ליהנות מטיפול טבעי בנשירת שיער והתקרחות. כמו מוצרים לשיער דליל.
- מומלץ לקחת באופן קבוע ויאגרה טבעית או תוסף תזונה טבעי לגבר. מוצרים לחיזוק כוח הגברא יכולים לסייע להחזיר את החשק המיני ולפתור בעיות זקפה.
- נטילת מגנזיום ומינרלים יכולים לסייע במצבים של כאבי שרירים.
- מומלץ להקפיד על רמות ויטמין D, סידן ואומגה 3 תקינות.
- ערמונית מוגדלת, שיכולה גם לחסום את שלפוחית השתן, יכולה להיות מטופלת גם בתזונה עשירה בליקופן.
- עבור אנשים מסוימים, טיפול הורמונלי חלופי עשוי להיחשב ליעיל. חשוב ליטול אותו כמובן תחת השגחה של רופא. טיפול זה נועד להעלות את רמות הטסטוסטרון ויכול להקל על תסמינים הקשורים לאנדרופוזה ביעילות.
אנדרופאוזה (גיל העמידה) היא שלב טבעי בחיים שגברים חווים כשהם ככל שגילם עולה. לא כל הגברים יחוו אנדרופאוזה באותה עוצמה. הבנת התופעה וההכרה בשכיחותה, חיונית להבטחת הטיפול בה.